Zapachy potraw wigilijnych i bożonarodzeniowych rozchodziły się w Wojsławicach. W ZS RCKU zorganizowano III Międzypowiatowy Konkurs Kulinarny.
Dwanaście zespołów ze Zduńskiej Woli, Piotrkowa Trybunalskiego, Ostrowa czy Sędziejowic wzięło udział w III Międzypowiatowym Konkursie Kulinarnym zorganizowanym przez nauczycielki ZS RCKU w Wojsławicach Lucynę Garę i Annę Wolarek.
-Chcemy, aby powróciła polska tradycja, tradycyjna kuchnia świąteczna. Uczniowie inspirują się innymi kuchniami, widać mieszanki, dodają ser fetę, bataty, ale celem jest kultywowanie tradycji - mówi Lucyna Gara.
Zespołu składały się z dwóch osób. Anna Andrzejewska i Marlena Król z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Piotrkowie Trybunalskim przygotowały zupę grzybową.
-To tradycyjna zupa, która jest przygotowywana w moim domu. Grzyby były zbierane własnoręcznie - opowiadała o swojej potrawie Marlena. Obie dziewczyny przyznały, że prezentacja zupy jury było dla nich dużym stresem.
-Wasza przyszłość jest w potrawach regionalnych, sezonowych produktach - dawał wskazówki dziewczętom Carlos Gonzalez-Tejera, ekspert gastronomiczny, który obok szefowej kuchni Lawendowych Term w Uniejowie Urszuli Czyżak i szefa restauracji Victoria w Warszawie Jarosława Moliszewskiego, oceniał dania młodzieży.