naglowek.jpg
 
Dziś jest: Niedziela, 22-7-2018
Imieniny: Magdaleny, Mileny, Wawrzyńca
Portal
Europejskie inspiracje - szansą na rozwój w branży żywnościowej”.
28-03-2018

 

Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji zatwierdziła do realizacji ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój projekt Europejskie inspiracje - szansą na rozwój w branży żywnościowej”.

Realizatorem projektu jest Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach. Skierowany jest do 45 uczniów kierunków: technik rolnictwa, technik mechanizacji rolnictwa, technik żywienia  i usług gastronomicznych oraz do 13 nauczycieli i 4 osób z kadry zarządzającej. Uczestnicy w ramach mobilności zagranicznych wyjadą do Danii i Hiszpanii. Celem projektu jest podniesienie jakości kształcenia zawodowego oraz wzmocnienie europejskiego wymiaru szkoły.

Wartość finansowa projektu to kwota 638 709,93 zł (wartość w euro 148 313,00). Projekt  będzie całościowo finansowany ze środków Unii Europejskiej.

Okres realizacji : 02.10.2017r.do 01.06.2019r.

 

Uczniowie, nauczyciele i dyrektor z Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach bogatsi o doświadczenia, które zdobyli w Hiszpanii

W dniach  03.02.2018 r. do 03.03.2018 r.  19 uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z ZSRCKU  w Wojsławicach odbywało staże w profesjonalnych restauracjach w Maladze w Hiszpanii w ramach projektu „Europejskie inspiracje - szansą na rozwój branży żywnościowej” dofinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. Razem z uczniami byli również nauczyciele (3 osoby) i dyrektor szkoły, którzy uczestniczyli w zajęciach typu  job shadowing.


Wszystkim stażom towarzyszyły działania przygotowujące: warsztaty marketingowe, kurs języka hiszpańskiego, pierwsza pomoc przedmedyczna, bezpieczeństwo  za granicą oraz  warsztaty kulturowe. Projekt ma swoje logo oraz maskotkę, które zostały opracowane przez uczestników.

W czasie pobytu w Maladze uczniowie mieszkali u rodzin goszczących. W trakcie tygodnia uczestnicy zdobywali nowe kwalifikacje, poznając surowce i receptury potraw  typowych dla kuchni hiszpańskiej. Podnosili swoje kwalifikacje językowe w zakresie języka angielskiego i hiszpańskiego. W czasie wolnym od zajęć realizowali program kulturowy. Zwiedzili Malagę, Granadę, Sewillę, poznali typowe przekąski hiszpańskie – tapas podczas wieczoru z tapas i flamenco show.

Na swój wyjazd czeka 26 uczniów w zawodach: technik rolnik, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, którzy  odbędą 4- tygodniowy staż w Green Academy Aarhus w Beder w Danii w terminie: 29.04.2018r. – 26.05.2018r. oraz 7 nauczycieli, którzy wyjadą na job shadowing w sierpniu i wrześniu.

Wzrost kompetencji zawodowych uczestników projektu zostanie potwierdzony dokumentami Europass Mobilność oraz ECVET.

PDF
DRUKUJ
POWRÓT
banerbox3.png
banerbox1.png
banerbox2.png
Bzyliszek lipiec 2014 rok OK wer Cor 9 (2).JPG
Beznazwy-1.jpg
baner_250_250.jpg
zajawka.jpg
co gdzie kiedy.jpg
baner niska jakość.jpg
ZIP-logo-300x263.jpg
baner_right1.png
baner_right3.png
bez tytułu.JPG
EDUKACJA.pdf.01.jpg
paragrafy.jpg
b2.png
logo zw.jpg
logo_promuje_lodzkie do plakatu.jpg