Nowe umiejętności zawodowe zdobywali we Włoszech przyszli kucharze i hotelarze. W eleganckich hotelach i restauracjach praktyki odbywało 10 uczniów karsznickiej szkoły.
– Rano wstawałyśmy, później na przystanek i jakieś pół godziny jazdy autobusem. W hotelu spędzałyśmy około ośmiu godzin. Przede wszystkim należało do nas pilnowanie porządku w pokojach – mówi Brygida Hałaczkiewicz. – Poznałyśmy też włoskich kucharzy.
Praktyki zawodowe w Rimini trwały miesiąc. Ich uczestnicy mieli też inne zajęcia. Byli na wycieczkach w Wenecji, Ravennie. W wyjeździe uczestniczyli: Brygida Hałaczkiewicz, Borys Misiak, Igor Falana, Katarzyna Tworek, Piotr Stawski, Monika Cieślarczyk, Paula Ciesielska, Natalia Grobelna, Katarzyna Wojcieszek, Gabriela Kubiak. Do Włoch pojechali we wrześniu. Termin nie był wybrany przypadkiem. W Italii w najlepsze trwa wtedy sezon turystyczny.
– Uczniowie rozwijają swoje umiejętności zawodowe i osobiste. To też lekcja tolerancji i szacunku dla innych kultur – zapewnia koordynatorka wyjazdu Anna Jankowska.
echodnia Ksiądz Łukasz Zygmunt o Triduum Paschalnym
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?